Lágyindítók

A kalickás villanymotorok indítása és leállítása konstrukciójukból adódóan megterhelik a villamos hálózatot és a gépészeti erőátviteli rendszereket. Az aszinkron motorok indítási áramlökése a névleges áramerősség többszöröse. Az indítási áram feszültségletörést okoz, ami nagy gépek esetében más gépek kiesését eredményezheti.

Az aszinkron motorok fontosabb indítási módjai:

  • Közvetlen hálózati indítás. Kisebb teljesítményű motoroknál használt megoldás. A hálózatra kapcsoláskor villamos és mechanikai lökések lépnek fel amiket a rendszer méretezésénél figyelembe kell venni.
  • Y/∆ indítás. Indításkor a motor tekercselését először Y-ba, majd felpörgés után ∆-ba kapcsoljuk. Csak akkor alkalmazható, ha a motor üzemszerűen ∆-ba üzemel! A módszer az indítóáramot, de sajnos az indító nyomatékot is 1/3-ára csökkenti, ezért csak olyan alkalmazásoknál használható, amikor nincs szükség nagy indítónyomatékra.
  • Lágyindítós indítás. A készülék félvezetők segítségével fokozatosan növeli a motor kapcsokon a feszültséget a névleges feszültség eléréséig, majd by-pass-ba kapcsolható. Az indítás hasonló a Y/∆ indításhoz, de a feszültség fokozatosan változtatható és beállítható a felfutási-, lefutási idő ezáltal, az indító-, fékezőáram értéke.
  • A forgórészkörbe kötött ellenállásokkal. A megoldást a csúszógyűrűs aszinkron motoroknál szokták alkalmazni az indítóáram csökkentése-, ill. növelése érdekében (nagyobb indítónyomaték).
  • A főáramköri ellenállásos indítás. A fázisokba helyezett ellenállásokkal csökkentjük a feszültséget (a vonali feszültség kb. 70%-ra) ezáltal csökkentjük az áramerősséget, majd 3 másodpercen belül rövidre zárjuk az ellenállásokat
  • Megfelelő motor forgórészkalicka kialakítása. A mélyhornyú, illetve kétkalickás forgórész kifejezetten a indítási jellemzők (indítóáram, indítónyomaték) igény szerinti alakítására lettek kifejlesztve.
  • Indítótranszformátoros megoldás. Fázisonként transzformátorokkal csökkentjük a feszültséget. Az eljárást Korndorf módszernek is nevezik. A transzformátoroknak több kimenete lehet. A módszer hasonlít a Y/∆ indításhoz. Általában nagyteljesítményű középfeszültségű motoroknál alkalmazzák a középfeszültségű lágyindító helyett.
  • Frekvenciaváltós indítás. Hasonlóan, mint a lágyindító félvezetős megoldás, de előnye, hogy névleges nyomatékon indítható a motor névleges áram mellett és indítás után amennyiben óhajtjuk a motor fordulatszámát is változtathatjuk!